top of page

CHOPIN FESTIVAL 2023 IN KASTEEL OUD POELGEEST

De Chopin Stichting Nederland organiseert op 28, 29 en 30 juli 2023 een Chopin Festival in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Het thema van het komende festival is “Chopin in Nohant”.

Frédéric Chopin verbleef daar ‘s zomers op het buiten van zijn geliefde, de schrijfster George Sand. Zij ontving er naast Chopin ook andere kunstenaars, zoals Franz Liszt, de schrijvers Honoré de Balzac en Ivan Toergenjev, en de schilder Delacroix.Wij hopen tijdens ons Festival de sfeer van Nohant in Oud Poelgeest na te bootsen, met een samenkomst van muziek, schilderkunst en literatuur.

28.07.2023: 20.15: Marta Potulska & Clara Biermasz

Het openingsconcert zal gegeven worden door de Poolse altvioliste Marta Potulska en de Nederlandse pianiste Clara Biermasz. Potulska en Biermasz wonnen beiden diverse internationale competities en wonen allebei in Wenen. Clara Biermasz is naast pianiste ook artistiek directeur van de Chopin Stichting Nederland.
Ze spelen een feestelijk programma met onder andere de Chopin sonate opus 65 in de versie voor altviool en piano, die zelden uitgevoerd wordt.

29.07.2023: 20.15 Aleksandra Mikulska

Een avondconcert door de Poolse pianiste Alexandra Mikulska, die
tijdens de XVde Internationale Chopin Competitie in Warschau werd onderscheiden met een speciale prijs: Beste vrouwelijke Poolse Pianist. Ze heeft vele prijzen gewonnen, geeft recitals met diverse Europese orkesten en een van haar doelstellingen is de verspreiding van werk van de grote componisten van haar thuisland Polen.

 

30.07: 10.30: Chopin dans le jardin

Inleiding bij de matinee van 11.00 in de kasteeltuin door de in Nederland wonende Poolse musicus Bozena Kopczynska.

 

30.07: 11.00 Prijswinnaars van de International Fryderyk Chopin Piano Competition for Children and Youth in Szafarnia in Polen - Deva Mira Sperandio 

In Szafarnia was een buitenplaats waar Frédéric Chopin vóór zijn ballingschap twee zomers doorbracht. Het is een prachtige buitenplaats, omringd door een historisch park. Jonge musici kunnen tijdens het concours daar de sfeer proeven die Chopin in zijn jonge jaren daar ervoer.

30.07: 13:30 Chopin dans le jardin

Inleiding bij de matinee van 15.00 in de kasteeltuin door de in Nederland wonende Poolse musicus Bozena Kopczynska.

 

30.07: 14.00 Prijswinnaars van de International Fryderyk Chopin Piano Competition for Children and Youth in Szafarnia in Polen - Sophie en Alexander Wagner 

In Szafarnia was een buitenplaats waar Frédéric Chopin vóór zijn ballingschap twee zomers doorbracht. Het is een prachtige buitenplaats, omringd door een historisch park. Jonge musici kunnen tijdens het concours daar de sfeer proeven die Chopin in zijn jonge jaren daar ervoer.

30.07: 15.30: Chopin au vin

Na het concert is er Chopin au vin: afterparty met Franse en Poolse wijnen.

Meer informatie is te vinden via: www.chopinstichting.com

Toegangsprijzen:
Passepartout: €100
Jeugd tot 25 jaar: €15 Volwassenen: €30
Vrienden vd Chopin Stichting: €25

Voor de Stichting (opgericht in 2015) is het de vierde keer dat er een Chopin Festival wordt georganiseerd. De eerste editie vond plaats in 2018 in Den Haag, in het museum Panorama Mesdag, onder de titel “Chopin aan Zee”.
De tweede editie vond plaats in 2019 in Groningen in SPOT/de Oosterpoort, en de derde editie in 2021 in Amsterdam in de Uilenburgersjoel, met als thema “Chopin in Quarantaine”.

De Chopin Stichting Nederland streeft er naar haar concerten en festivals te organiseren op bijzondere plekken, die naast bijzonder ook laagdrempelig zijn, en dus toegankelijk voor een breed publiek.
Een ander doel is, uiteraard, de muziek van Frédéric Chopin te laten klinken, in uitvoeringen door gerenommeerde musici en aanstormend talent. Voor dit laatste wordt steeds contact gezocht met conservatoria en met laureaten van concoursen, zoals bijvoorbeeld het Oostenrijkse Prima La Musica Concours.

Wij kijken er naar uit in het prachtige kasteel Oud Poelgeest, omgeven door het park waar de veelzijdige Herman Boerhaave, onder andere medicus en botanicus, lang geleden bijzondere planten en bomen plantte, ons vierde Chopin Festival te vieren, samen met vele liefhebbers van de muziek van Chopin en vele anderen die zijn muziek willen leren kennen.

bottom of page