top of page

Derde Chopin festival vindt plaats in Amsterdam

De Chopin Stichting Nederland organiseert voor de derde keer het Chopin festival, na Den Haag en Groningen, dit jaar in Amsterdam.

 

Voor het derde jaar op rij organiseert de Chopin Stichting Nederland het Chopin festival. Na succesvolle edities in Den Haag en Groningen, kunnen liefhebbers dit keer van Chopin in Amsterdam genieten. Onder andere pianiste Clara Biermasz, cellist Pieter Wispelwey, pianiste Joanna Roszewska, auteur Jan Brokken en het StarkLinnemann trio zullen van 21 t/m 24 oktober de klanken van Chopin tot leven brengen in de Uilenburgersjoel. Het thema is geïnspireerd op de schaduw die de Corona pandemie de afgelopen anderhalf jaar wereldwijd op het culturele leven heeft geworpen. De geschiedenis leert dat dat ook voor Chopin geen onbekende situatie is. 

 

De Poolse componist Frédéric Chopin ondervond wat een impact een epidemie heeft op het culturele leven in Parijs in 1832, toen daar het eerste slachtoffer viel van een cholera-epidemie. Op 15 april van dat jaar schreef hij aan een vriend in Polen wat een invloed die cholera-epidemie had op zijn inkomen: het concertleven stond stil en hij kon geen pianolessen geven, omdat de adel, waartoe het grootste deel van zijn leerlingen behoorde, uit angst voor besmetting in zelfquarantaine ging op het platteland.

 

Zelf voelde hij zich bovendien een banneling in Parijs: terugkeer naar Polen was onmogelijk geworden door de repressie van de Polen door het regime van de Russische tsaar.

Aan het eind van zijn leven werd hij, inmiddels ernstig verzwakt door tuberculose, vanwege de angst voor besmetting gedwongen zich in isolement terug te trekken. Hij componeerde in quarantaine, met de dood voor ogen, enkele van zijn mooiste werken.

 

Gelukkig zijn de vooruitzichten voor het culturele leven anno september 2021 wat rooskleuriger, en kan het Chopin Festival van 21 t/m 24 oktober doorgang vinden.

 

Het programma 

Cellist Pieter Wispelwey opent het festival op donderdag 21 oktober met o.a. de Cellosonate opus 65 van Frédéric Chopin, samen met pianiste Clara Biermasz.

 

Op Vrijdag 22 oktober presenteren auteur Jan Brokken en pianiste Clara Biermasz het nieuwe programma: “De Poolse ambassadeur” tijdens een concertlezing. 

Op Vrijdag 22 oktober presenteren auteur Jan Brokken en pianiste Clara Biermasz het nieuwe programma: “De Poolse ambassadeur” tijdens een concertlezing over graaf Tadeusz Romer, de Poolse ambassadeur in Japan. 

Graaf Tadeusz Romer was een Poolse diplomaat die tussen 1940 en 1943 duizenden Poolse Joden bijstond tijdens hun vlucht naar veiliger oorden.  Tadeusz Romer was een overtuigd democraat en zou de laatste minister van buitenlandse zaken worden van de Poolse regering in ballingschap (1939-1945). Hij sleet de laatste jaren van zijn leven in ballingschap, in Canada. Hij verlangde naar het Polen, het Pools en de muziek uit zijn jeugd - Chopin natuurlijk, alleen Chopin, met heel af en toe een beetje Schubert. Net als Chopin bleef Tadeusz Romer onder alle omstandigheden in gelijkheid, vrijheid en humanisme geloven en in de helende kracht van muziek en cultuur.

 

Op zaterdag 23 oktober staat de cellosonate opus 65 van Frédéric Chopin opnieuw centraal, maar dit keer met respect voor Chopin vertaald naar de 21ste eeuw door het StarkLinnemann trio.

 

Op zondag 24 oktober wordt het festival afgesloten met een matinee concert, waar de Poolse pianiste Joanna Roszewska een aantal werken zal uitvoeren, die Chopin componeerde in zijn “quarantaineperiode”.

In het voorprogramma speelt Juan Pedro Garcia Oliva, een jong pianotalent van het Conservatorium van Amsterdam.

 

Daarnaast zal gedurende het festival hedendaagse Poolse schilderkunst te zien zijn in de zaal van de Uilenburgersynagoge.

 

Meer informatie is te vinden via www.chopinstichting.com.

Kaarten voor het Chopin Festival zijn te bestellen via: https://chopinstichting.com/kaartverkoop-1

Toegangsprijzen: 

Passepartout: €100

Jeugd tot 25 jaar: €15 

Volwassenen: €30

Regels mbt corona: 
https://www.uilenburgersjoel.nl/coronatoegangsbewijs/

 

Een impressie van het Chopin Festival in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=xXkseWF-Lxo

 

Neem voor interviewaanvragen en meer persinformatie contact op via: 

chopinstichting@gmail.com

 

bottom of page